Edureizen: een hoogtepunt in het schooljaar

De Edureizen: iets waar vrijwel elke leerling naar uitkijkt. Begin mei was het zover. 

De eerste edureis die van start ging betrof de reis naar Rome. Ondanks een overvol Schiphol viel de drukte mee en kwamen de leerlingen en begeleiders op de geplande tijd aan. Daarna vertrokken ook de bussen naar Haiming en Frankrijk vertrokken. De reis naar Haiming verliep zonder problemen. De bus naar Frankrijk kreeg onderweg pech. Zij moesten lang wachten, maar ’s avonds konden zij weer rijden. Gelukkig kon er een hotel in Dijon geregeld worden. Allemaal niet fijn, maar gelukkig bleef de sfeer positief!
De reis naar Duitsland vertrok later dan gepland, maar werd evengoed een groot succes. De groep die in Nederland verbleef, heeft een heerlijke tijd gehad. Daarnaast was er ook een groep die verbleef op Kaageiland (inderdaad, ook in Nederland). Hun reis was in één woord: geweldig!  

Een stukje over de Romereis 2022

 ‘Ik heb gewoon voor het eerst geïnteresseerd naar gebouwen gekeken’. 

 Wanneer je een stad bezoekt, word je aandacht automatisch getrokken naar de architectuur, de pleinen en monumenten die vrijwel elke stad rijk is. Vaak echter heb je geen idee in welke context en met welke reden zo’n stad in meerdere tijdperken is opgebouwd. 

Leerlingen die mee geweest zijn op edureis naar Rome hebben een geweldige tijd mogen hebben, waarin zij de rijkheid van de stad hebben leren kennen. Het piazza Navona, de Sint Pieter, de Vila Borghese, allen voorbeelden van prachtige plekken in de Eeuwige Stad die we hebben bezocht. 

Wij als docenten hebben dan weer genoten van een schitterende groep leerlingen!
door Jan Veldhuizen

Ervaringen reis naar Frankrijk 2022

Maandag
Vol goede moed vertrokken we om 5.00 uur bij de GSR.  Lekker op tijd weg om ’s avonds rond 21.00 uur aan te komen vlakbij Alès in Zuid Frankrijk. In België, vlak voor Luxemburg, kwam er dikke rook uit de bus. Gevolg: vijf uur wachten op een monteur uit Nederland. Het euvel kon echter niet verholpen worden en een nieuwe bus werd nagestuurd. Na elf uur stilstaan, konden we onze reis vervolgen. De leerlingen hebben zich geweldig gedragen. Hoewel ontzettend vervelend, heeft het de sfeer van de reis niet nadelig beïnvloedt. Misschien wel het tegenovergestelde… Chapeau voor de leerlingen! Onverwachts sliepen we dus niet de eerste avond op de camping, maar in een hotel in Dijon. Ook leuk..

Dinsdag
Na een lekker verzorgd ontbijtje in ons hotel vertrokken we met frisse moed, in de hoop dat we dit keer wel in een keer door konden rijden. Een mooie tocht door Zuid-Frankrijk, bracht ons bij onze kanoverhuur aan de Gardon. Voor sommigen gesneden koek, voor anderen een nieuwe ervaring: met z’n tweeën 10 km in een kano.

Dat viel soms niet mee! Gelukkig konden de docenten vastgelopen kano’s vlot trekken en soms ook even een plek overnemen. Na een frisse duik onder de Pont du Gard kwam iedereen veilig aan en konden we eindelijk naar camping L’Horizon om onze tenten op te zetten. Veel leerlingen hadden gekozen voor een 1-persoons werptentje, anderen deelden samen een tent. Het werd uiteindelijk toch nog laat voordat iedereen zijn ogen dicht kon doen.

Woensdag
Om op de Pont van Avignon te worden toegelaten, moet je de bekende chanson ten gehore brengen.  Sur le pont d’Avignon on y danse..In de bus ging het zingen aanzienlijk beter dan op de brug zelf, maar het werd pas echt leuk toen we vervolgens nauwelijks op de rondvaartboot pasten, vanwege de enorme hoeveelheid pensionado’s. Het Babylon aan de Rhône is nog steeds een tourist-trap met een enorme keuze aan dubieuze eetgelegenheden, waar het zelfs in het Nederlands wel lukt om iets te bestellen.

Donderdag
Bamboe. En dan een heel park vol! Op donderdagochtend was het heerlijk genieten van de rust en het mooie weer in La Bambouseraie.

Vervolgens hebben we een prachtige grot bezocht (La Grotte de Trabuc) en gehoord over een periode van vervolging van protestanten in Frankrijk. We hebben daarvoor Le Musée du Désert bezocht. Elk jaar weer indrukwekkend.

’s Middags stond er een klassieker op het programma: Accrobranche. Lekker door de bomen slingeren en parcours afleggen op soms wel 18 meter hoogte! We sloten de dag af met een heerlijke BBQ op de camping… met schitterend uitzicht!

Vrijdag
’S ochtends vroeg allemaal de tenten inpakken, afscheid nemen van de locals (les locaux) om fluks aan de laatste dag te beginnen. Het gemiste programma van de dinsdagochtend hebben we vandaag alsnog gedaan. Bij een bezoek aan de best bewaarde romeinse arena, huiverden we bij de gedachte aan gewelddadige gevechten van gladiatoren, bloedige terechtstellingen en ander bruut vermaak. Qua mainstream amusement hebben we gelukkig intussen een paar stappen gezet. We hebben nog een paar uur van de zeer zomerse stad kunnen genieten, alvorens weer terug te rijden naar ons noordelijk paradijs.

Het was een geweldige week. Merci à tous, élèves et equipe!
door Tom van Dongen